Så lyckas du med tavelväggen

På senare tid har det blivit mer och mer populärt att använda sig av tavelväggar när man inreder i sitt hem. Tavlorna kan naturligtvis bestå av alla möjliga sorters motiv, men i denna text kommer vi att fokusera på tavelväggar med egna fotografier. Det finns få saker som gör ett hem så varmt och personligt som en vägg full av minnen, men det finns några saker som man bör tänka på när man sätter upp sin vägg.

1. Välj noga ut vilka bilder som du vill ha i dina ramar och se till att fotografierna inte är för små eller för stora för ramen du använder dig av. Det kan även vara snyggt om alla fotografier går i samma nyanser eller att man åtminstone bestämmer sig för om man ska använda svartvita bilder eller bilder i färg.

2. Lägg alltid ut din komposition av fotografier på golvet innan du börjar spika. På så sätt skyddar du väggen mot eventuella misstag och kan förflytta ramarna tills du hittar något som du känner dig nöjd med.

3. Många använder sig av metoden “organiserat kaos”. Med detta menar man att man blandar stora och små ramar och även jobbar mycket med olika höjder. Vill man inte ha en klassiskt stilren tavelvägg kan man även mer än gärna variera ramarna. Fotografier på dina barn kanske har mjukare ramar, medan semesterbilderna på dig och din partner är hårdare och mer maskulina.

Idag sker den mesta fotograferingen med hjälp av mobiltelefoner. Anledningen till detta är för att man alltid har de med sig och kan fånga de bästa bilderna. Det är dock inte alltid som skärpan är som mest optimal och vill man satsa på en tavelvägg som man kommer vara nöjd med länge, kan det vara värt att använda en riktig systemkamera, åtminstone om det är nya minnen som man vill ha upp på väggarna.